Türkiye’nin yayıncılık alanında hem belleği hem de okulu olma özelliğiyle üniversite öğrencilerine destek veren TRT, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) öğrencilerini ağırladı. Öğrenciler, TRT Haber’in canlı yayınını da stüdyodan izleme fırsatı buldu.
GELECEĞİN İLETİŞİMCİLERİ
SUBÜ Sakarya Meslek Yüksekokulu Gazetecilik ve Habercilik Bölümü, öğrencilerinin bilgi ve becerilerini arttırmak, vizyonlarına katkı sağlamak amacıyla TRT Genel Müdürlüğü’ne teknik gezi düzenledi.
“Bilgiyi beceriyle bütünleştiriyoruz” mottosuyla yürüttüğü eğitim faaliyetlerini sektörün uygulama alanlarına taşıyan Üniversite, öğrencilerini yayıncılığın okulu olarak nitelendirilen TRT’yle buluşturdu. Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Zülfikar Özçelik, Bölüm Hocaları Öğr. Gör. Nalan Üstüntaş ve Celal Alpdoğan’ın eşlik ettiği teknik geziye Basım ve Yayımcılık Programı öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.
TRT Eğitim ve Araştırma Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan program kapsamında öğrenciler, TRT’de kariyer süreci ve Geleceğin İletişimcileri Yarışması hakkında bilgi aldılar.
NEREDEN NEREYE: TRT MÜZESİ
Türkiye’de radyo ve televizyon yayıncılığı imkansızlıklar, zorluklar sarmalına rağmen bugünkü teknolojiyi yakalayabilen bir seviyeye geldi. Lambalı radyo, kamera ve televizyonlardan Dünya’nın 7 kıtasına 17 televizyon ve 17 radyoyla 41 dil ve lehçeyle yayın yapar hale gelen TRT, oluşturduğu müzeyle ziyaretçilerine zamanda yolculuk yaptırıyor.
Üniversite öğrencilerinin müze rehberlerinin anlatılarıyla gerçekleştirdiği gezide, bir zamanların evlerin başköşesinde yer alan radyolar, yayınlarda kullanılan mikrofonlar, radyo tiyatroları ve efekt oluşturma yöntemleri, kameralar, mavi kutu teknolojileri gösterildi. İlk yayınların sesleri ve görüntüleri de sunulan müze ziyareti sonrası öğrenciler yeni stüdyoları inceledi.
CANLI YAYINDA SUNUCUYLA SELAMLAŞTILAR
Üniversite öğrencileri TRT’nin yayına hazırlanma süreçlerini de yerinde incelediler. TRT Türk’ün nitelikli programlarından Rehber’in stüdyosunda teknik bilgi alan öğrenciler, ardından TRT Spor’un reji odasındaki işleyişi canlı izleyebildiler. Daha sonra TRT Haber stüdyosunu ziyaret eden öğrenciler burada TRT’nin başarılı sunucularından Zeynep Bulut Şenel’in canlı yayınına tanıklık ettiler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşma yaptığı Adli Yargı ve İdari Yargı Kura Töreni’ne canlı yayınla bağlanıldığı haber bülteninde öğrenciler sunucuyla uzaktan selamlaşarak kamera arkası işleyişi de yerinde görme fırsatı buldular.
“TRT, YAYINCILIKTA ÖRNEK”
Teknik Geziyle ilgili bir değerlendirme yapan Bölüm Başkanı Öğretim Görevlisi Zülfikar Özçelik, TRT’nin insanı merkezine alan ve yayıncılık ilkelerine uygun içerikleriyle genç iletişimcilere örnek olduğunu belirterek “ İletişim teknolojileri yayıncılık faaliyetlerini de kolaylaştırdı. Ancak bu kolaylıklar beraberinde büyük zorlu sonuçları da getiriyor. Nitelikli yayınlara ulaşmakta zorluk çekiyoruz. Bir taraftan izlenme kaygısı, bir taraftan içerik üreticilerinin mesleki ilklere hassasiyet göstermemeleri, bir taraftan da dezenformasyonun hakikatin yerini aldığı böylesine bir dönemde TRT bizler için geçmişte olduğu gibi okul ve rehber görevini sürdürüyor.” dedi. Öğrencilerinin çok verimli bir gün geçirdiğini ifade eden Özçelik, TRT’nin gençlere ve üniversite öğrencilerine verdiği değeri vurgulayarak “ Eğitim ve Araştırma Daire başkanlığı çok iyi organize olmuş. Biz kendimizi üniversitemizdeki gibi rahat ve önemli hissettik. Her bir aşama iyi planlanmış, güler yüzlü ve ilgili personeller tarafından öğrencilerimiz gezdirildi. Gül Açıkgöz Hanımefendiye ve Recep Cihan Beyefediye, TRT Müzesi rehberlerine öğrencilerimize katkılarından ve misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Ayrıca bize bu imkanı sunan Sayın Rektörümüz Mehmet Sarıbıyık’a, TRT Genel Müdürü Sayın Mehmet Zahid Sobacı’ya da şükranlarımızı sunuyoruz.”
Üniversite öğrencilerinin teknik gezisi TRT bahçesindeki fotoğraf çekimlerinin ardından tamamlandı.