Ana içeriğe atla

Program amacı

Makinalar, imalat sanayi içinde özel bir öneme sahiptir. Gelişmiş ülkelerde makine yapım sanayinin üretim ve katma değer payının giderek artması, bu ülkelere kayda değer bir sermaye birikimi ve yüksek gelir sağlamaktadır. Makina yapım sanayinin Avrupa Birliğinin en önemli sektörü ve Birlik ekonomisinin temel direği olduğu ifade edilmektedir.  Ekonominin rekabet gücü, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de makine yapım sanayiinin gelişmesine paralel olarak artmıştır. Makina imalat sanayiinin yeniden düzenlenmesi ve yapılandırılması, ulusal üretimin canlandırılması, ihracatın özendirilmesi ve teknolojik ilerlemenin sağlanması açısından büyük önem arz etmektedir. Programın amacı da bu gayeye  hizmet eden bir gençlik yetiştirmektir.

Makina bölümünde; teknik resim, fizik, temel imalat işlemleri, bilgisayar destekli çizim ve makine meslek resmi dersleri verilmektedir. Ayrıca bu bölümde eğitim gören öğrenciler enerji yönetimi, ölçme ve kontrol, bilgisayar destekli tasarım, malzeme teknolojisi ve mukavemet gibi derslerden sorumludurlar.

Öte yandan Makina Bölümü Mezunları, Mekanik sistemler ( tork hız ivme devir basınç ve sıcaklık kontrol sistemleri),tüm üretim makine ve tezgahları (CNC, NC) Robotlu sistemler (taşıma montaj ve kaynak robotları),bina ısı merkezleri,sıhhi tesisat,iklimlendirme sistemleri,otomotiv ve beyaz eşya sanayii,gıda, tekstil ve savunma sanayii,tıbbi ve cerrahi makinalar imalat ve çalıştırması,savunma, uzay ve havacılık sanayii (basınç ve sıcaklık kontrol sistemleri) ile ilgili bölümlerde çalışabilmek için eğitim almaktadırlar.

.İki yıl süreli ön lisans eğitimi tamamlayan öğrencilerimiz  “Makina Teknikeri” unvanı kazanmaktadır.

Mezuniyet çalışma alanları

Makina programı mezunları, Tasarım ve Üretim şefi Bakım Onarım şefi, Ar-Ge şefi,Malzeme ve Kalite kontrol şefi, Pazarlama ve Satış Sorumlusu, Alım satım ve tedarik şefi, Eğitim şefi, Otomasyon şefi alanlarında çalışabilmektedirler.

Makine mezunu olarak adayların DGS ile geçiş yapabildiği, makine DGS bölümleri şunlardır

Akademik kariyer yapmak isteyen ve Dikey Geçiş Sınavlarında (DGS) başarılı olan mezunlarımız ilgili fakültelerin Döküm Öğretmenliği, Endüstriyel Teknoloji Öğretmenliği, Gemi İnşaatı Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği,İmalat Mühendisliği,Kalıpçılık Öğretmenliği, Makina Mühendisliği, Makina Resmi ve Konstrüksiyonu Öğretmenliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Metal Öğretmenliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Otomotiv Öğretmenliği, Talaşlı Üretim Öğretmenliği, Tasarım ve Konstrüksiyon Öğretmenliği ve Üretim Mühendisliği Bölümlerinde lisans eğitimlerini tamamlayabilmektedirler.

 

Program  Öğretim Elemanları

Dr.Öğr. Üyesi Emel ÇELİK (Bölüm Başkanı)

Öğr. Gör. Mümtaz PAK 

Doç. Dr. Recep KILIÇ

Dr. Öğr. Üyesi Erdinç İLHAN

Dr. Öğr. Üyesi Gazi Kamil EREL

Öğr. Gör. Hüseyin ÖZKAYA

Öğr. Gör. Hacı Emin SÖNMEZ