Sakarya Meslek Yüksekokulu Öğrencilerine Afet Farkındalık Eğitimi Verildi.

SUBU Sakarya Meslek Yüksekokulu Akademik ve idari personel ile öğrencilerine Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Sakarya  İl Müdürlüğü tarafından “Afet Farkındalık Eğitimi” verildi.

Sakarya AFAD Arama Kurtarma Teknisyeni Bülent Doğru, İlknur Koç ve Dr. Özge Aktaş Panta ile SUBU Sivil Savunma Uzmanı Serap Karakoç tarafından Meslek Yüksekokulumuz Konferans Salonunda gerçekleştirilen eğitimde afetlerde yapılması gerekenler konuşuldu.  Eğitime Akademik ve İdari personel ile öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Afetler sırasında sakin kalmanın büyük önem taşıdığının altını çizen AFAD Sakarya Arama Kurtarma Teknisyeni Bülent Doğru, deprem anında güvenilir ve daha önceden sağlamlaştırılmış bir eşyanın önüne çöküp, boynu ve başı korumaya alacak şekilde yere sertçe bastırılması veya sağlamlığına güvenilen bir  eşyaya tutunulması gerektiğini söyledi.  Deprem anında  asansör ve merdiven gibi yerlerden uzak durması gerektiğini ifade eden Doğru “risklere dikkat ederek kendimizi emniyete almalıyız ve olabildiğince çabuk bir şekilde yaşadığımız alanı tahliye etmeliyiz. Daha sonra belirlenen toplanma ve barınma alanlarına ulaşmalıyız.” dedi.

Deprem sigortası yaptırmanın hayati önem taşıdığına dikkati çeken Doğru,  deprem öncesinde alınması gereken tedbirlere ilişkin de bilgilendirmede bulundu. Afet anında bina yıkılmasa bile ölümlerin yaşanabileceğini ifade eden Doğru, “ evin içerisindeki riskler belirlenmeli. Camlar ve raflarda bulunan eşyalar, çerçeve ve panolar, avizeler, dolaplar ve ağır eşyalar, beyaz eşyalar, ısıtıcılar ve kombiler kontrol altına alınmalı. Tehlike avı yapılmalı, riskler azaltılmalı. Afet ve acil durum çantası hazırlanmalı.” dedi.

Eğitime katılan akademik ve idari personel ile öğrencilerin bina içerisinde gerçekleştirilen tatbikat uygulamasının ardından tahliye prosedürü çerçevesinde tahliye edilerek okul afet toplanma alanında toplanmasıyla eğitim sona erdi.